Wednesday, August 27, 2008

En ama en iyi 10 bilgisayar oyunu

Öncelikle şunu söyleyeyim. Bu liste tamamıyla benim kendi düzenlediğim bir listedir. Kimsenin gönlü olsun diye liste yapmıyoruz biz burda. 1986 yılında geç de olsa yaş gereği anca girdiğim oyun dünyasında yaşadıklarımın da bir özetidir aslında. Umarım hoşunuza gider ve gerisini istersiniz. Dışarıda kalan birçok oyun oldu çünkü. Hadi bakalım:

10. Star Wars: Tie Fighter - Lucas Arts (1995)

Çağatay merakla bekliyordu bunu herhalde. Evet evet, merak etme, burda. "Öööööaaaa, öööaaa" desem ne anlarsınız? Evet, arkadaşlarınız hemen yanınızda ve şu karşınızdaki salak A-Wing ölmeyi bekliyor. Rebel Alliance'a belasını buldurmak istiyorsanız kaçırılmayacak fırsat. Halen alıp oynayabilirsiniz. Ayrıca ilk aldığım CD-Rom Drive'ın yanında gelen oyunu saymazsak hayatımda aldığım ilk orjinal oyun da budur. Muhteşem bir oyundur. O yüzden de Wing Commander liste dışı kalıyor. :)



9. Giana Sisters - Rainbow Arts (1985)

Burda bunun ne işi var derseniz bozuşuruz bak. Saatlerce oynadım saatlerce, aman allahım, nasıl bir bağımlılıktı bu ya. Erdem hocam iyi bilir bu bağımlılığımı, yakın zamanda emulatörde oynamış olmam da durumu ortaya koyuyor zaten. Bu iki kız kardeşin önünde saygıyla eğiliyor ve onlara hak ettikleri yeri verdiğimi düşünüyorum.


8. X-Com - MicroProse (1993)

Ömrümü yedin be. Almancasını oynardık biz bunun lisedeyken, bunu okuyan birkaç arkadaşımın gülümsemesini görür gibi oluyorum. Laser Squad devamı olan bu oyun, devam ederken rezil olmamış, aksine vezir olmuş ve bir üs kurma ve teknoloji geliştirme/çalma fasilitesi eklemiştir kendine. Hararetle tavsiye ederim. Oynamayanları gözlerinden öperim, kendilerine bilgisayar oyuncusu demesinler rica edersem.


7. Last Ninja - System 3 (1987)

Diyecek ne var ki. Bunu oynamayan hayata küssün. Ekran değiştirdiğinizde C64'ün hesap yapması ve ekrana parça parça grafikleri vermesi vardır ya, sonradan Vendetta'da da kullanıldı, o bile adamı bitirir. Ninja oynamak da işin cabası. Health Bar tam bir icat zaten. Silahlar, aksiyon, grafiklerin güzelliği. Last Ninja tüm zamanların 7. en iyi oyunu benim gözümde. Saygılarımla System 3 (şimdilerde Studio 3 olmuşlar ve galiba Ferrari Challange diye birşey yapıyorlar, ya da yaptılar :) ).



6. Pro Evolution Soccer 4 - Konami (2004)

Evet, 2008 versiyonu hariç hepsi güzel bu serinin. Ama PES 4 bir başka, özellikle de Wolf Pack ile patchlendikten sonra. PES serisi Fifa'yı silip süpürdü bu oyunla. EA'in spor departmanı herhalde hayatlarının en kötü dönemini geçirmiştir, zira olay biraz tekelciliğe dönmüştü. İyi de oldu. Gerçekçi oyun yapmayı tamamen bir kenara bırakmışlardı ve paraları yiyorlardı büyük bir keyifle. PES geldi, mertlik bozuldu, sadece grafikleri update etmekle oyun yapılamayacağını gördüler. PES, verdiği bu hayat dersi ile bile 6. sırayı hakediyor bence.



5. Diablo II - Blizzard North (2000)

"I sense a soul in search of answers".

Mana, health potion, rune, runeword, rare item, unique item. Bu kelimeler hafızamıza nasıl kazındı zannediyorsunuz. Bizim Bodur'un bir lafı vardır, izometrik'in hastasıyım diye. Ben de hastasıyım. Ben de istiyorum yenisini, gel artık Diablo III, gel artık. Bu arada birşey soracağım, Blizzard kötü oyun yapmaz mı ya?




4. Master of Magic - MicroProse (1993)

King's Bounty'den bahsetmiştim değil mi eski yazılardan birinde. İşte bir kardeşimiz küçükken o oyunu çok oynamış herhalde, elinden de biraz programcılık geliyormuş, olaya el atmış ve bir şaheser yaratmış. Heroes serisine saygısızlık etmem ama, bu Master of Magic be abicim. Yanına bile yaklaşamazsınız, tarihin en iyi 4. oyunu olmayı rahat rahat hakediyor. Ekteki resim de feci anılarımı depreştirdi, haberiniz olsun.



3. Fallout - Interplay (1997)

Unuttum resmen, nasıl yapabildim bunu. Dünya oyun tarihine hakaret benimkisi. Allahtan sevgili karım müdahele etti de olaya, bu büyük hatayı düzeltme şansı buldum. Tüm zamanların en iyi "maytap geç, arada adam vur, bir de roleplay yap" oyunu Fallout ve devam oyunu Fallout 2 tabi ki listenin 3 numarasında. Oyunu kaç değişik karakterle kaç kere bitirdiğimi hatırlayamıyorum bile. Devam oyunu da merakla bekleniyor ama benden size bir havadis, Fallout 3 saçma sapan bir FPS'ye benziyormuş. En iyisi siz gidin, bir deck "Tragic the Gathering" alın, onu oynayın. Belki anılarınız depreşir. :)


2. Master of Orion II: Battle at Antares - MicroProse (1993)

Saatlerim geçti saatlerim. Uyumadım, durmadım, ele geçirdim, zafer sorhoşluğu yaşadım, keşfettim. Muhteşem bir oyundu muhteşem. Amaç aslında Antares'i ele geçirmekti. Bütün oyun boyunca teknolojiniz sürekli ilerler, değişik ırklarla savaşa girerdiniz. Ve gücünüzün yettiğini anladığınız anda da saldırırdınız Antares'e. Tüm zamanların en iyi oyunu olmayı hakediyor ama, siz bir de bir numaraya bakın. :)



1. Elder Scrolls - Bethesda Softworks (1994 - 2006)

Tabi ki Elder Scrolls. Tabi ki. Arena bir noktada takılmasaydı tadını tam alacaktık. Allahtan imdadımıza Daggerfall yetişti. Şaheser Morrowind ile devam etti ve Oblivion ile 1 numaraya yerleşti Elder Scrolls. Herşeyiyle bir oyun, bir hayat veriyor Elder Scrolls size. Ondan sonra gelen herşey onun taklidi olacaktır, oluyor da (Bknz: Gothic serisi vs.). Nasıl anlatayım, heryer sizin, heryer. Istediğinizi yapın, ister adam vurun, ister ev alın, ister gezin manzara resmi çekin (screenshot), naparsanız yapın da şu oyunu oynayın artık. Saygılarımla, eğiliyorum, yapanların gözlerinden öpüyorum. Harikasınız.


Okuyup da aradığını bulamayanlar olabilir. Bu liste tamamıyla benim kişisel listemdir. Yani tabi Street Fighter, Starcraft, Warcraft gibi oyunlar da olmalıydı belki listede, kısmet değilmiş. Bu arada jüri özel ömür boyu başarı ödülünü de Quake kardeşimize veriyoruz. "Quad damage!" diyen adam halen kulağınızda değil mi? :)


Yazımı aşağıdaki efsane resimle bitirmek istiyorum. Bu arada yazının son sözü; "MicroProse'dan babam çıksa yerim!". :)

Moonstone - Midscape (1991)

2 comments:

Ender said...

Süper liste. Bir çok mükemmel bilgisayar oyunu var ama bulistedeki oyunlar hakikaten krallar. Eğer oynamadıysanız bulun oynayın. Ben yapsam 1 bilemedin ance 2 isim değiştirebilirdim (Deus Ex eklerdim sanırım. Ama Cenk onu oynamadı :P)

Bir Hayat Dolusu said...

pes her yıl daha da güzelleşiyor bence.
belki de bana öyle geliyor.
2009 harika olmuş.
bir kaç hatası var.
düzeltirlerse daha da iyi olacak gibi.