Wednesday, June 24, 2009

Yok artık -2

Dün attığım maile bu sabah Pinhani grubunun vokalisti sayın Sinan Kaynakçı'dan cevap geldi. Teşekkür etmek gerek önemseyip cevap verdiği için. Copy paste yapmak suretiyle, bana attığı maili ve altında benim kendisine yaptığım açıklamayı sizinle paylaşıyorum... Sizden ricam, okuduktan sonra sayfanın en altındaki linke tıklayıp şarkıları (en azından 30-40 saniye) dinlemenizdir...


------------------------

Merhaba Tuba Hanım ,

sizin söylediğiniz şeyi ilk defa duymadığımızı tahmin edersiniz. Bu konudaki açıklamamızı daha önce birçok yerde yaptık, uzun zamandır da bu konuda mail almıyorduk. Bir cevap beklemeden bizi idam edip bizle vedalaşmışsınız . Zaten konuyu herkese tek tek açıklama lüksümüz yok . Sizin de bize inanasınız yok. Bir konuda yeterli bilgi sahibi değilken nasıl böyle bir mail attığınızı anlamaya da imkan yok . Aslında böyle bir maili atmaya ne kadar hızlı karar verdiğiniz ismimi yazışınızdan bile belli , ne faydası oldu şimdi, şevkimizi mi kırmak istediniz. Kırsanız bunun kime faydası var , bizim varlığımızın size ne zararı var . Nasıl emin oldunuz da bunları yazdınız , kimin malını kimden çalmışız , ne biliyorsunuz ki bu konuda , iki parçayı dinlemenin dışında ... benim dinleyip dinlemediğimi biliyor musunuz mesela . mükemmel bir grup değiliz , siz de bizi dinlemek zorunda değilsiniz . ancak yazdıklarınız maksadını aşıyor. bizim dinleyicimize saygımız var , ama biraz saygıyı biz de hakediyoruz. Eleştiride bulunmak için hakaret etmenize gerek yoktu gerçekten.

Sinan Kaynakcı


------------------


Sinan Bey merhaba,

Öncelikle, çok sayıda dinleyiciniz olduğunu düşünürsek, elbette ki herkese birşeyleri tek tek açıklamak bir lüks. Buna rağmen gösterdiğim tepkiyi önemseyip bana birebir cevap verdiğiniz için çok teşekkür ederim. Üzüntü, sinir ve uykusuzlukla soyadınızı sizin de dediğiniz gibi aceleyle yanlış yazdığım için de ayrıca özür dilerim.

Aslına bakarsanız cevap beklemeden idam etmek amacında değildim, bunu yapmak istesem mail atmaya çaba göstermez, içimde duyduğum öfkeyi, bana ulaşacağınız bir kanal olan mail yolu ile dile getirmezdim. Bu anlamda size cevap verebileceğiniz bir ortam hazırladığımı düşünüyorum, her ne kadar böyle bir beklentim olmasa da. Birşeyi yapmadan bir gün düşün derler. Şimdi baktığımda yazdıklarımın sert bir üslupla yazılmış olduğunu görebiliyorum, ancak bu üslubun sebebini, çok sevdiğiniz birinin hata yapmasına tahammül edemeyip fazlasıyla kızmak ve tepki göstermek gibi düşünebilirsiniz. Zira insan sevdiklerinin her zaman en iyisini, en laf söylenemezini yapmasını ister. (hoşgörmek de bir alternatiftir elbette bazı durumlarda ama o an inanın yapamadım)

Bu zamana kadar bu şarkı ile ilgili çıkan söylentiler ve yaptığınız açılamalar konusunda bilgisiz olduğum çok doğru. Çünkü dün tesadüfen bu durumu farkedene kadar, müziğinizi mutlulukla dinlemek dışında hiçbirşeyle ilgilenmedim sizinle alakalı. Bu tesadüf gerçekleşti ve o an defalarca dinleyip defalarca üzüldüm.

Müzikle uğraşan bir ailede büyümüş biri olarak, müzik bilgim ve kulağım birçok insandan daha gelişmiştir. Benzer gamlarda, benzer arpejlerde çalınan şarkıların belli noktalarda birbirini hatırlattığı çoktur. İnsanları yanılgıya düşürebilecek bir durumdur bu. Ancak dün şarkıları üst üste dinlediğimde ikna olamadım. İkna olamadıkça sinirlendim. Müzik adına birşeyler bildiğim için iki parçayı dinleyip, karar verebilecek nitelikte olduğum için sinirlendim. Şarkıyı dinlediğinizi ve buna rağmen böyle bir benzerlik olmasını düşünmek de çok hoş birşey değil takdir ederseniz.

Amacım kesinlikle şevkinizi kırmak değil, öyle olsa bile benim gücüm buna yetmez. İçimi dökmekten başka amacım yok zaten. Varlığınızdan rahatsız olmadığım gibi bilakis mailimde de anlatmaya çalıştığım gibi Serdar Ortaç'ların, Demet Akalın'ların yıldız olduğu bir ülkede, bu kadar rezil müziklerin yapıldığı ve rağbet gördüğü bir ortamda, sizin varlığınız beni mutlu etmekten başka birşeye sebep olmadı. İşte bu yüzden, size o kadar güzel sıfatlar yüklemişken, böyle bir hatanız, ihmalkarlığınız ya da şanssızlığınız, herneyse, sizin adınıza utanmama sebep oldu.

Hakaret ettiğimi düşünmüyorum. Kastettiğiniz "masumluk, hoşgörülemeyecek şekilde orospulaşıyor" tabiri ise, burada masumluk kavramının giderek laçkalaştığını, ve bu laçkalıktan sizin de pay aldığınız konusundaki endişelerimi dile getirmeye çalıştım. Hakaretim laçkalaşmış masumluğa.. Kelimeleri yanlış seçip farkında olmayarak haddimi aştıysam bağışlayın..

Buraya kadar okuduysanız çok zamanınızı almışım demektir. Özetlersem, ben dün kendimi bir an için aldatılmış hissettim. Sizi ve şarkılarınızı çok sevdiğimden, bunu size konduramadıkça sinirlendim. Çünkü sizin de dediğiniz gibi mükemmel bir grup olmasanız da hep çok başarılı olduğunuzu düşündüm ve daha da fazlası olmanızı diledim. Bu nedenle, kendi kendime size bu kadar değer verince, bir açığınız beni cidden fazlasıyla üzdü. Hayatımda ilk defa takip ettiğim, dinlediğim bir "ünlü" oluşumuna da mail atmış oldum bu sayede. Daha güzel şeyler için bu maili atmış olmayı isterdim elbet.

Dediğim gibi, başka şeylerle de ilgilenmiş olsaydım, bu olay hakkında yapmış olduğunuz mantıklı bir açıklama olduğunu görebilirdim, böyle bir açıklamanız varsa. Ancak buna fırsatım olamadan böyle bir mail atmış oldum. Veda etmişim kendimce ama, akşam yatağıma yattığımda, bu akşam iş dönüşü yine dayanamayıp sizin albümünüzü dinleyeceğimi de biliyordum ve biliyorum içten içe. Bugün olmaz bir gün olur, ben kendi kendime küsüp barışmış olurum, çok önemli değil..

Sürekli konserlerinize gelen, posterlerinizi asan, herşeyinizi takip eden birçok gerçek fanınız vardır. Benim kendimce grubunuza olan sevgim ve buna bağlı olarak da kızgınlığım da onlarınki kadar değer taşımaz bu nedenle. Yine de saygı gösterip cevap verdiğiniz için çok teşekkür ediyorum.

Çalışmalarınızda ve kariyerinizde başarılar dilerim..

Sevgi ve saygılarımla,

Tuba xxx


---------------



Pinhani - Bir Anda Hamyum.com
Yükleyen Hamyum1. - Explore more music videos.



Angus And Julia Stone - Just A Boy
Yükleyen cezium. - Watch more music videos, in HD!


http://fevkalade.org/pinhani-sarkilar.html

14 comments:

Cthulhu said...

Evet, söyleyecek herhangi bir sözü olan var mı o son 2 örneği izleyip dinledikten sonra?

Bugünden itibaren Pinhani grubunu en büyük "arakçı" ilan ediyorum.

Ya bize Commodore'da birinin loopunu çaldığımız zaman arakçı derlerdi.

Lan koca koca gruplar komple şarkıları çalıp para kazanıyorlar. Bizim günahımız neymiş. :)

benden bu kadar said...

Uzun zamandır, Feri'nin tavsiyesiyle, blogunuzu takip ediyorum. Ayrıca beğendiğimi ve okurken keyif aldığımı itiraf etmeliyim :)
Ben bu `arak` olayı ile ilgili olarak Pinhani'ye yüklenmeyeceğim ancak şöyle bir şey var: Orada burada korsan yüzünden emeklerinin karşılığını alamadıklarından yakınan, sözüm ona, müzisyen ya da gruplar, ilgili `arak`ları için telif izni almadıkları grup ya da sanatçıların nezdinde korsan değildir de nedir?

Bugün kitapçıda Sezen Aksu'nun albümünü alırken Pinhani'nin albümüne de elim gitti. İyi ki albümleri Aydın Boysan'ın Şerefe denemesinin yanındaydı da vazgeçtim almaktan :)

mermaid said...

yani konudan biraz olsun bilen biri olan, bir şarkıya çalıntı denmesi için gerekli mezur sayısı tamamdır:) benzerlik, andırma vs vs alakası yok bu durumun. ki armoni bilmeye de gerek yok, basit bir kulak da bunu anlayabilir. ben mailde bir cevap göremedim tubik sen? mesela "şarkının notaları şudur, diğerinin budur, atıyorum yalnızca introda şu benzerlik vardır ki, çalıntı sayılması için gerekli sayıdaki mezur deildir bu, yanlış anlaşılma olmuş" vs falan gibi bi açıklama yerine, yok şunu dediniz, soyadım bilmem ne -canlı yayına bağlanan izleyici heyecanı-şaka mı yapıyor bunlar ya. nasıl bir üste çıkmak:)? şunu da diyebilirdi "topu 7 nota var, kaç tane farklı şarkı yapabiliriz?" şaka bir yana "ilham aldım, sana öyle geliyor" falan de geç, bu kadar laf kalabalığı ve tek bir açıklama yok. bu daha üzücü. ayrıca yanılıyorsun tubik bence ozzy'ye bir mail yazmalıydın:)ya da, ben çok sevdiğim "haftanın sonu" şarkısını transpoze edeyim, yeni sözler yazayım, biraz da metronomu düşürürüm tamam, acaba hoşuna gider mi sinan beyin? hiç cevap vermese daha iyiymiş tubik. yazdığın mail de gayet super altına imzamı atarım. onları daha hiç kimse bilmiyorken, barışarock'a ilk çıktıkları, kavak yellerinden çok önceki dönemden beri dinliyorum ve çok üzüldüm. sana da mail yazdığın için, en azından farkettiğini belirttiğin için teşekkür ederim.

malumafatrus said...

Beni şarkının çalıntı olup olmamasından ziyade Sinan'ın cevabı sinirlendirdi. Okulda da sevmezdim, sonrada kanım ısınmadı zaten. Bu ukela cevabı da bizim çocukların halı saha maçlarında gıcık olduğu çocuğun pek de değişmediğini kanıtlıyor zaten.

varol döken said...

benim var da cthultu'nun çıkışından korktum biraz ortalık sakinleşsin sonra söylerim:)

Tanya's said...

Tubik,

Ooooyyy..Solistin yanıtı cok acıklı olmuş..bir yanıt yok..sana "sinirlenmişsiniz" derken..kendisi patlamış galiba hehehe.

varol döken said...

biraz araştırdım... (yok araştırıcı bir kişilik değilim, sadece vaktim var çok, sana da vereyim bak mis gibi vakit, az kullanılmış, akreple yelkovan yıpranması yaşamamış)

http://www.rocksijen.com/forum/arsiv-konu-9726.0-pinhaniden-calinti-sarki-.html

konu daha önce tartışılmış ama pinhani'nin bu konuya verdiği bir cevap var mı bilmiyorum... kulağı 5 para etmeyen biri olarak 2 parçayı çok benzetemedim ben ama 2. örnek çok daha benziyor...

beni şaşırtan bu tür durumlarda toplu linç histerisiyle bekleşen ekşisözlük'un bu konuda neredeyse hiç tepki vermemesi... pinhani ekşi'de ortalamanın çok üstünde bir hayran kitlesine sahip ve iyi övgülere mazhar olmuşlar...

ben bir pinhani fanı olmadığım için konuya genel mantık ve çıkarımlar açısından bakıyorum... sinan'ın kendi röportajlarında da birebir tanıyanların yorumlarında da mütevazi bir insan olduğu görülüyor... çok hırsız tavırlı bir arkadaş değil, yaptığı şeyin üstüne yatacak biri gibi de değil... ha arkadaş yerim senin sosyal çıkarımını burada belgesi var işte derseniz de bazen hayat gözüktüğü gibi olmuyor işte diyebiliyorum sadece...

sinan'ın verdiği cevapta çok ters bir şey görmedim ben, belli ki bu konuda yeterince cevap vermiş, anlatmaya çalışmış... şimdi biz cümlenin özne tarafındayız sadece bir de yüklemin derdini sormak lazım... cümleyi devirmek en kolayı... yapmayalım bunu, el ele tutuşalım, bir sevgi pınarcığı olalım, halleluja, sebastian bach...

sonuç olarak biraz inanma meselesi, o yüzden tubik ve cthultu'yu anlayabiliyorum, inandıkları bir şeyi kaybettikleri için tepkililer ama ben de diğer şarkılarını dinleyip grup hakkındaki yorumlarımı süzgecimden geçirebildiğim kadar bu arak meselesinin mantıklı bir cevabı olacağına inanıyorum...

şimdi kendime bir votka koyacağım...

tubik said...

- Benden bu kadar ;

Öncelikle hoşgeldin :) Yazılarımızı beğenmene, keyif almana çok sevindim!

Cenk arak demiş ama, arak kavramı kişiden kişiye değişiyor, bunu anladım şu 2 günlük acar gazateci araştırmamla. Mesela Varol arak olmadığını düşünüyor.

Sen olaya farklı açıdan bakmışsın, dediğin doğru. O kadar dert yanarken sanatçılar korsandan, mp3'ten, başkalarının ürünlerinin tamamını ya da belli bir parçasını kullanmaya, esinlenmeye kalktıklarında neden izin almıyorlar, ya da en azından bu kişilerin isimlerini kullanmıyorlar, anlamak güç...

tubik said...

mermaid;

zaten mailinde de belirtmiş, herkese tek tek anlatacak lüksümüz yok diye.. Bu nedenle, bir de bana açıklamak gereği duymamış, neyi niye, nasıl yaptığını.. Açıklamarını herhangi bi yerde göremedim o ayrı...

malumafatrus;

benim, cevabında en çok, kiminle konuştuğunu bilmeden bilgisiz olduğuma hüküm getirmesiydi.. cevap vermeseydi daha bile iyiydi..

Tanyakuş;

Sorma fena kızmış o da :D

Varol Beyciğim;

Hayat ya da insanlar her zaman göründüğü gibi olmuyor ne yazık ki.. Daha fazla çalmışlar demek istemiyorum.. Öyle yaptık ya da yapmadık dememişler gerçi. Kısacası iddiama itiraz da etmemiş aslına bakarsan :) Bana kızmış.. İkinci şarkıyı da bi yerlerden gördükten sonra ( ikinci mailimden sonra görmemiş olsaydım, cevap bile vermezdim muhtemelen) senin söylediklerin sonuna kadar doğru olabilirdi de.. Ama müzikle uğraştım, Cenk uğraştı.. Bas gitarlar bile aynı şekilde çalınıyor.. Tesadüf olamayacak bir durum.. Esinlenmeyse isim yazmaları, referans göstermeleri gerekmez mi?

Elbette ki hırs, inat yapmayıp el ele tutuşup sevgi pıtırcığı da olabiliriz. Dediğim gibi iki üç gün sonra yine dinler kendi kendime küstüğüm gibi kendi kendime barışırım da.. Atla deve değil..

Ekşi sözlükte birley söylenmemiş olması beni de çok şaşırttı.. Bayılırız milletçe böyle şeylere (bkz. Tubik Cenk :D) nasıl tepki vermediler anlamadım..

Mailinde belirttiği gibi çok kereler açıklama yaptılarsa ben neden o kadar internet sitesinde gezinip hakkında en ufak bir açıklama bile göremedim, onu da merak ediyorum..

Herneyse... Müziktir olur zaten.. AC/DC'den bahsetmiyoruz sonuçta.. Pinhani'dir, hatadır olur... Başka şarkılarını dinler, mutlu olur, başkalarının şarkılarıyla benzemediğine umut eder yolumuza devam ederiz...

Konuyu nasıl bu kadar ciddiye aldığım da ayrı bir merak konusudur ya neyse :D

varol döken said...

michael jackson öldükten sonra anlamını kaybetti bunların hepsi bende... çaldıysa çaldı, yaptıysa yaptı... benim için müzik bugün bitmiştir, bundan sonra sadece melodiler duyabilirim...

ulan michael jackson ölür mü be!

tubik said...

-varol ;

Sorma ya, sabah sabah ofise girerken bi anda beat it çalmaya başladı.. Diyorum telefonumun melodisine bişey mi oldu diye.. Kapıdan girdim meğer anma töreni düzenlemişler.. Üzüldüm be yaw.. Bizim de yaşlandığımızın ve yavaş yavaş kendi jenerasyonumuzun idollerini kaybetmeye başladığımızın da bir göstergesi bu.. Püfffff...

varol döken said...

benim için jenerasyonun da idolün de ötesinde bir şeydi, hayatımda gittiğim en büyük konser, başka bir konsere gitme ihtiyacı duymadım bir daha hiç...

mj'i müzikle dansla yaptıklarıyla açıklamak saçma, birileriyle kıyaslamak da... sadece şunu söyleyebilirim:

eğer müzik bir din olsaydı peygamberi michael jackson olurdu!

Anonymous said...

aman tuba neyaptin yine ya sacini kestirdin diye bi havalar girdin bak. aman kim taklit calip cirpma degil ki bi onlara mi kaldi da oturup elestiri yaptin. otur kendi islerinle ugras. kendin yap muzik o zaman .allah allah. git sen saclarini tara fonle biseler yap
sevgiler ayca

tubik said...
This comment has been removed by the author.