Sunday, June 1, 2008

Cinsiyet ayrımı ?!?

Az önce okumakta olduğum bir kadın dergisinde şöyle bir konu işlenmiş;


Televizyonda, yazılı basında vs'de kadınlara yönelik cinsiyet ayrımının ülkemizde hat safhalarda olduğu ve buna karşılık MEDİZ (Medya İzleme Grubu) diye bir oluşumun kurulduğu belirtiliyor yazıda.


Bu grubun amacı da "Bugüne kadar yazılı ve görsel medyada kadınlara karşı ayrımcılık, şiddet v e önyargı içeren köşeyazısı, program ve ifadeyle ilgili olarak tüm medya kuruluşlarına, basın meslek örgütlerine, kadınlara ve kadın kuruluşlarına sesini duyurmaya çalıştı. Şimdi bütün medyayı hedef alarak "Cinsiyetçi olmayan medya için!" kampanyasını başlattı."**** olarak duyuruluyor.


Örnekler hep gazetenin üçüncü sayfalarında çıkan "cinayeti 1'i kadın 5 kişi işledi" gibi ifadeler, kadınların cinsel nesne, namus simgesi olması gibi tanımlamalar üzerinden gidiyor.


Buraya kadar bence de herşey normal görünüyor. Katıldığım birçok nokta var elbette bu grupla ilgili olarak. Zaman zaman olmadık aşağılamalar, görmezden gelmeler elbette ki yaşanıyor.. Ama bunun tek suçlusu medya, basın kuruluşları, yazarlar mı acaba? Değişmesi gereken bu kurum ya da kuruluşların konuları yansıtış tarzı mı? Acaba kadınların kendilerinde değiştirmeleri gereken hiçbir nokta ya da noktalar yok mu?


Konuya iki açıdan eleştiri getirdi beynim kendi yaşına bakmadan, utanmadan.


1 (bir) - Şöyle bir istatistiki bilgi paylaşılmış. Efendim haber muhabirlerinin yüzde 35'i kadın. Manşetlerin yüzde 33'ü kadınlarla ilişkili. Televizyon haberlerinin %16'sı kadın yöneticilerin kontrolünde, vs vs...

Doğrudur.. Mecliste de kadınların sayısı az. Sanayi alanında yönetici olarak çalışan kadınların da sayısı az.. Burada kadınların hiç mi suçu yok? Şöyle bir istatistiki bilgi tutulamaz mı? Üniversite okuyan kadınların % 70'i, lise mezunları kadınlarının % 95'i nin ilk amacı koca bulup evlenmek.. Meslek sahibi kadınların % 50'si zengin kocayı bulunca işi bırakmanın peşinde..

Elbette ki benim rakamlarım beynim harici bir organımdan salladığım rakamlar.. Ama gerçeklik payı yok mu? Bu dernekleri grupları oluşturan kişiler tüm kadınları kendileri gibi kültürlü, cesur, aydın mı zannediyor?

Basında kadınların cinsel simge olarak gösterilmesi, irdelenmesi neden bu kadar abes olsun ki? Hatunun biri dikkat çekmek için "condom" diye şarkı yapıp heryerinin ayrı iştah açtığı klipleri çekerken kadının hiç mi suçu yok? Albümün arka kapağında şarkı isimleri yan yana yazılmış.. İlk şarkı "condom".. ikinci şarkı "yoksa", üçüncüsü "vermem"... Başka söze gerek var mı?

Sanatçı dediklerimizin yarısı bedenlerini ve cinsel çekiciliklerini çeşitli yollarla kullanarak bu noktaya gelmediler mi?

İşinde başarılı olan Güler Sabancı'yı başka şekilde lanse edebiliyor mu basın? Şebnem Ferah'la röportaj yaparken kaç magazinci sadece göğüslerini çekme ihtiyacı görüyor?

"Ben koca bulayım, iki de çocuk yapayım, evime alışveriş yapıp perdeleri 3 ayda bir değiştireyim" mantığında bir sürü kadın hala var olmaktayken bu mantıkta kadınlara yönelik reklam kampanyaları düzenlenmesi neden abes olsun ki?


2 (iki) - Son zamanlarda kadınlarda abartı bir düzeyde statü sembolü haline gelmiş olan pırlantanın tüm firmalarca çekilen reklam filmlerinde erkekler birer idiot, karısının azcık dudak bükmesine tav olan tipler gibi lanse edilmesi de bence bir o kadar aşağılayıcı değil mi erkekler için ? Özellikle cinsiyet ayrımının artık sadece kadınlara yönelik olmadığını burada vurgulamak istiyorum çünkü haberde ağırlıklı olarak kadınlara yönelik ayrıma gösterilen tepki vurgulanmış.

Bu yazdıklarımdan orasını burasını millet açarsa tecavüzü de hakeder gibi bir mantık güttüğüm sanılmasın... Bu grubun faaliyetlerini destekliyorum, ancak cinsiyet ayrımı yaparak, sadece kadınlara yapılan cinsiyet ayrımına tepki göstermedikleri sürece.... Aynı zamanda şu an tepki duydukları bu durumun, maalesef ki halen ülkemizde ağırlıklı olarak yer bulan " kocam o döver de sever de" mantığından da bir parça güç aldığını göz önünde bulundurmalarını temenni ediyorum...


****Kaynak: EVE Kadın dergisi Haziran 2008 sayısı

1 comment:

Anonymous said...

hiç değilse bazı şeylerin farkında olan kadınlar mevcut.