Friday, April 17, 2009

Seni özledik Chuck


Bu aralar farkettim, çok sık Death dinliyorum. Müzik tarihinin en enteresan gruplarından biridir aslında Death. Ölçüden tamamen uzak şarkıları olsa da aslında neticede dinlediğimiz şey oldukça sadedir. Kafa karıştırmaz çünkü muhteşem bir bas-gitar uyumu vardır, baterist genelde, aslında o ölçüsüz olan ritme, tam da olması gerektiği gibi uyar, sözler ve sözlerden arta kalan kısımlardaki gitar fill'leri hep hızlı ve bıçak gibi keskindir. Bütün bunlar bir araya gelince karşınıza ne demek istediğini çok iyi anlatan bir grup çıkar.

Dinlediğiniz hiçbir metal grubuna benzemez Death. Yaratıcısı sayesinde tabi ki. Bundan 8 sene önce, 2001 yılının Aralık ayında vefat etmiş olan Chuck Schuldiner, bu tür müziğe daha onlarca albüm ve şarkı verebilecekken, erkenden hayatını kaybetmiştir. Uzun süre kanser ile mücadele eden Chuck 2001 yılına kadar 7 albüm yapmış ve hepimizi mest etmiştir. Onun anısına bir yazı yazmak şu anda beni çok mutlu ediyor. Onun anısına birşeyler yapan tabi ki sadece ben değilim. Chuck'un annesi o öldükten sonra onun için bir web sitesi yapmıştır. Kadın zaten oğlu hastalıkla savaşırken de sürekli onun için yardım toplardı, öyle hatırlıyorum. Hatta yanına Dave Grohl ve birkaç sene evvel kaybettiğimiz Dimebag Darrell'ı da almıştı kadıncağız. Şu anda da oğlunun anısını Empty Words sitesinden yaşatıyor. Geçen sene de B.C.Rich, ki Chuck sadece B.C.Rich kullanırdı, onun anısına yeni Stealth modelini çıkardı. Aşağıdaki videoda da gitarı yakından görebilirsiniz.

Ve karşınızda Chuck ve meşhur gitarı Stealth (ve tabi efsane şarkısı Flesh and the Power it holds).


2 comments:

Ender said...

Hassstayım Death şarkılarının anında ritm değişkliklerine. Önce nereden geldi bu bir anda diye düşünüyor insan....1 saniye sonra vay be ne güzel oldu diyor.

RIP Chuck

Cthulhu said...

Çok değişikti ya. O kadar keskin, o kadar aniden değişiklikler olur ki adamın şarkılarında. Ya, biz eskiden şarkı yaparken tırsardık hatırlıyor musun herşeyi bir anda tamamen değiştirmeye, insanın algınısını zorluyor diye. Ulan Chuck müzik tarzını bunun üzerine kurmuş. :)