Monday, July 20, 2009

Dumansız hava sahası



Büyük yasak dün itibariyle yürürlüğe girdi. Her nekadar bu yasağın arkasında, 3-4 sene sonra farkedeceğimize inandığım art niyetler arıyorsam da, vatana millete sokaktaki bebeye son derece hayırlı oldu.. Eskiden otobüste bile sigara içilirken şimdi bunun aksini düşünemiyorsa insanlar, bir süre sonra dışarıda yenen bir yemekten sonra da "bir cigara yakayım, arkama yaslanayım" demeyi akıllarına getiremeyecek.. Ya paşalar gibi kapının önüne çıkacak, ya da efendi gibi sandalyesinde oturacak... Keşke bir taraflarımız yese de satışını da yasaklasak ama mazallah dünyayı yöneten dev Amerikan şirketleri bozuk atar da bitiveririz oracıkta... Bahane hazır, "sigara içmek kişinin kendi iradesine kalmıştır". Esrar da satılsın o zaman, o da irade işi değil mi? Bi anlamadığım konu budur.. Toptan yasaklasınlar, kimse içemesin... Oh ne güzel...
P.S : Bitkisel tütün diye saçma bir zamazingo çıkartmışlar, tütün ürünü sınıfına girmeyen. Sağlık bakanlığından onay da almışlar.. Nargilecilerde o içilecekmiş... Bu ne perhiz bu ne lahana turşusu?

10 comments:

Sebnem'den said...

O bitkisel tütünün arkasından bakalım hangi bakanın cin oğlu çıkacak pek merak ediyorum..
Eeeee,nargile yasaklanmaz tabii..Onların gözünde padişahların içtiği şey kutsaldır..Sigara tu!kaka!.
Çıkacak,çıkacak her şeyin arkasından bir şey çıkacak

Anonymous said...

bence de sigara tamamen yasaklanmalı...İnsanların bile bile kendilerini niye zehirlediklerini anlayamıyorum...
param yok diye gezenlerin ellerinde sigara...E kardeşim o sigarayı neyle alıyosun?git evine ekmek al...Umarım bu yasakla birlikte bırakanlar çoğalır...

Tanya's said...

Lahana turşusu şahane...

Tubikcim...bizde bu yasağın arkasından gelecek olanları merakla bekliyoruz...sağlıkla ilişkilendiremiyorum ben şu anda..

Sedeliko said...

Yasak akın akın ilerliyor, muhabiriniz ben cadde den bildiriyorum yeme içme mekanlarının bahçeli yerlerinde iğne atsanız yere düşmüyor. tıkış tıkış herkes bahçelerede oturmak için sıra bekliyor. hatta dün ben bir masa kapma yarışına girdim ki sivr tırnaklı vampirella iki kadın & domuz gibi bi amcaya yenik düştüm!! :)) yeni yasağımız hayırlı olsun:)
he bi de esrar satacaklarsa red light streette açsınlar:) amisterdam gibi:)

mermaid said...

ben insanların yorumlarına bayılıyorum, sokakta yasağın tam olarak nasıl ve ne şekilde olduğunu bilen kimseye rastlamadım. muhabbetler çok matrak:) ben pek sigara insanı değilim, hatta astım sahibiyim ama yine de bu yasaktan yana değilim. bşyler yanlış yine.

Ersin said...

Yahu son zamanlarda en gıcık olduğum şey nargile, milletin sanki yıllardır nargile içiermiş gibi orada burada pasaklı tembel araplar gibi nargile içmesine hayret ediyorum, bizim gençliğimizde bir genç için kabul edilemez bir gerilik göstergesiydi, neyse.. diyecek laf yok,
bu yasakların komiği de amsterdam da, m malum dumanlı sigaraların satılıp içildiği yerde levha var burada tütün içilmez
hayallahım....

selen said...

Sigaradan nefret ettigim kadar baska birseyden nefret etmiyorum sanirim. Bunda cocuklugundan beri sigara dumani olan bir evde o igrenc dumani cigerlerime ceke ceke buyumus olmanin etkisi cok yuksek. Ben acikcasi sigara icmeyi iradesizlik olarak goruyorum. Bir maddenin hayatini kontrol altina almasina izin veriyorsun. Ayrica sigara icenlerin de -kendi aile bireylerim dahil- tum bencillikleriyle icmeyenleri hice sayarak yanlarinda tutturmelerine sinir oluyorum. "Ay rahatsiz oluyorsan soyle sekerim". Icmeyen birisi nasil rahatsiz olmasin o igrenc seyin dumanindan, kokusundan. Ses etmiyorsa kibarligindan etmiyordur. Kac defa kavga ettim bizimkilerle. Dumani uzerime geliyor diye. Bir de surat asmalari yok mu. Ne yapacagim, oh ne igrenc bir duman, bol bol icime mi cekmeliyim diyecegim.

Ayrica kapali mekanlara gidip de les gibi sigara kokmadan cikmanin ozgurlugunu New York'ta yasadiktan sonra yasasin sigara yasagi diyorum. Kimse de korkmasin. Herkes alismis vaziyette kapinin onune cikip sigara icmeye. Kafeler, barlar, restoranlar tiklim tiklim. Sigara yasagi var diye millet sokaga cikmamaya degil, sigara yasagi ile yasamaya alismis. Turkiye'de her zaman problemli olan sey uygulamadir. Yasalar cikar, ama uygulanmaz. Eger bu yasak uygulanirsa butun cezalariyla, sigara icenler de alisirlar tipis tipis kapinin onune cikip icmeye.

Ben bir art niyet aramiyorum acikcasi bu uygulamada. Yani bundan bir sonraki adim ickiyi yasaklamaktir fikrine katilmiyorum. Mesela Indianapolis'te pazar gunu icki satisi yasak. Cok dindarlar. Marketlerde icki reyonlarina kirmizi kurdele ile "girilmez" yazisi cekiyorlar. Kimse icki satin alamiyor pazar gunu. Turkiye'de cuma gunu icki satisi yok deseler yer yerinden oynar. Konulamaz oyle bir yasak. Acikcasi inanmiyorum bu yolun o yola gidis olduguna. Sigara konusunda iyi birsey yaptilar. Umarim uygulama bu sefer duzgun isler.

tubik said...

Şebo'm,

Du bakalım ne çıkacak! Biz mi paranoyak olduk ne? Hiçbişeyde iyi niyet arayamıyorum artık..

Gökyüzünün ömrü;

İnşallah dediğin gibi olur da insanların bırakmasına sıkılmasına yarar bu iş...

Tanya;

Diyorum ya, istesem de iyi niyet arayamıyorum...

Sed;

Bu bahçe savaşları hiç bitmez, kışın da yağmurda kalmamak için dam altı savaşları başlar..

Mermaid;

Sorma herkes şaşkın.. Bizim evde bile husumet çıktı nerelerde içilebiliyor nerelerde içilemiyor diye.. Yok tepesi kapalıysa içilmez, yok yanları açıksa içilebilir... Belki vesile olur da bırakır kullanan tüm insanlar..

Ersin abicim,

Nargile çok fena.. Biliyosun bizim Cenk paşa da hastasıydı uzunca bir süre :))) Bu tütündür değildir komedisi Amsterdamdaki gibi bizi de saracak bence.. Bu yüzden bu yasaktan endişeliyim.. İleride farklı sektörler çıkacak da birileri nemalanacak diye endişeliyim..

ZSA,

Aslında benim endişem birçok kişinin dediği "alkolü de yasaklarlar" dan ziyade, bu kanunun ileride esnetilerek ruhsatlı sigara içilebilen kafeler, barlar olması.. Bu da belediyelerin ciddi anlamda yeni gelir kapısı elde etmesi demek ki o gelirin ne şekilde ne boyutlarda elde edileceği falan.. düşünmek istemiyorum pek...

Burada cuma günleri alkol yasaklanırsa olay çıkar elbette.. Çünkü artık o raddeye geldik ki kimsenin kimseye saygısı kalmadı, insanlar bu tip şeyleri hoşgörüyle karşılayacak huzura sahip değil.. Kimileri oruç tutmayanları terslerse kimileri de alkol yasağına tepki gösterir normal olarak...

Bakalım neler olacak.. Merakla bekliyorum ben önümüzdeki seneleri.. İnşallah medenice sindiririz de hiç böyle şeylere gerek kalmaz... Alışırız diye umuyorum. Çünkü ne ben birilerini rahatsız etmek istiyorum, ne de birileri beni rahatsız etsin istiyorum...

iris said...

Bu 62 TL ceza olan yer neresi? Ben hep 70 TL ve 69 TL olan yerlere rastladim. 7-8 lira az degil. 2 paket sigara parası :)

tubik said...

Rain96,

Valla resmi kaydederken hiç güncel mi değil mi diye bakmamışım, 69 TL di mi hakikaten :))))


Doğru valla nerden baksan sigara parası :D